Ραγδαία αύξηση των online συναλλαγών λόγω της πανδημίας.

Ραγδαία αύξηση των online συναλλαγών λόγω της πανδημίας.
Σε σχέση με πέρυσι έχει διπλασιαστεί η τάση αγορών από ηλεκτρονικά καταστήματα γενικά (από το 21% του πληθυσμού που είχε κάνει τουλάχιστον μία διαδικτυακή αγορά το τελευταίο δεκαήμερο το 2019) σε 44% την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2020.

Συμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης σκοπιμότητας για το e-Επιχειρείν, την οποία εκπόνησε το Επαγγελματικο Επιμελητήριο Αθηνών, οι προοπτικές για περαιτέρω
ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να αναπτύσσεται!

Τα στοιχεία δείχνουν μεγέθυνση της αγοράς, τόσο ως προς τον αριθμό των καταναλωτών, όσο και ως προς τη συνολική αξία
Η αξία των συναλλαγών του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας έχει ήδη ξεπεράσει το όριο των 5 δις €.
Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Έλληνες αναμένεται να κάνουν τις αγορές τους online τη χρονιά που διανύουμε.
Περίπου 7.000 ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων.
Η αυξανόμενη εξοικείωση των Ελλήνων καταναλωτών με τις κάρτες πληρωμής είναι καθοριστική για την ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη αύξηση των νοικοκυριών που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο για τους καταναλωτές καθοδηγείται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως η τιμή και η ευκολία. Με άλλα λόγια οι καταναλωτές αναζητούν μια καλή
προσφορά σε προϊόντα που παραδίδονται γρήγορα.
Ένας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών αρχίζει να αναζητά περισσότερα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, π.χ. την ικανότητα να ανακαλύπτει μοναδικά προϊόντα που δεν θα βρει σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων λιανικής.

Παράλληλα σημαντική αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού εμπορίου από καταναλωτές λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού καταδεικνύει online έρευνα που πραγματοποίησαν το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αναλυτικότερα, σε σχέση με πέρυσι έχει διπλασιαστεί η τάση αγορών από ηλεκτρονικά καταστήματα γενικά (από το 21% του πληθυσμού που είχε κάνει τουλάχιστον μία διαδικτυακή αγορά το τελευταίο δεκαήμερο το 2019) σε 44% την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2020 και στην ηλεκτρονική υπηρεσία παράδοσης έτοιμου φαγητού (από 13% στο 25%). Ειδικά στις παραγγελίες από ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ η αύξηση των καταναλωτών είναι οκταπλάσια, αφού 8% του πληθυσμού έχει παραγγείλει online τις τελευταίες δέκα ημέρες σε σχέση με κάτω του 1% που ήταν το 2019. Επίσης καταγράφεται μια βαθμιαία αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της εξοικείωσης των καταναλωτών με την χρήση online υπηρεσιών και στην σταδιακή εμπιστοσύνη των Ελλήνων για αγορές από απόσταση.

Σύμφωνα με την έρευνα, η έκτακτη κατάσταση εγκλεισμού των πολιτών στο σπίτι αναμένεται να παγιώσει κάποιες συμπεριφορές, αφού το 50% των καταναλωτών αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις νέες συνήθειες του και όταν ξεπεραστεί η κρίση. Πέρα από την νέες ψηφιακές συμπεριφορές έχουν αυξηθεί επίσης κατακόρυφα και οι αγορές τροφίμων από απόσταση, αφού το 10% των πολιτών έχει παραγγείλει τηλεφωνικά από συνοικιακό κρεοπωλείο/οπωροπωλείο και το 5% αντίστοιχα από κοντινό/συνοικιακό κατάστημα σούπερ μάρκετ.

Είναι λοιπόν προφανές πως η μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα είναι ”μονόδρομος”, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες (social distancing και τα lockdown) ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών θα συνεχίσουν τις αγορες τους ψηφιακά σε μεγάλο ποσοστό αποφεύγοντας την επίσκεψη στα φυσικά καταστήματα.
Ο ”ψηφιακός μετασχηματισμός” των παραδοσιακών καταστημάτων φέρνει ήδη νέες προοπτικές επιβίωσης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης σε νέες αγορές και νέο πελατολόγιο, άλλωστε είναι προφανές πως οι επιχειρήσεις οι οποίες ήδη κατά την έναρξη της πανδημίας είχαν ενεργά ηλεκτρονικά καταστήματα και παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα διεκδίκησαν και κέρδισαν ένα μεγάλο ποσοστό νέων καταναλωτών αφήνοντας πίσω τους τον ανταγωνισμό.

Βέβαια η μεταστροφή μιας επιχείρησης στη νέα πραγματικότητα είναι εκτός από επιβεβλημένη και δύσκολη. Γι αυτό το λόγο χρειάζονται μελέτη και οι κατάλληλες προτάσεις για την ψηφιακή ανάπτυξη από έμπειρους επαγγελματίες.
Στη Minimal Διαφημιστική μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αναπτύξετε την επιχειρηση σας στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σχεδιάσουμε τη στρατηγική σας με την ανάπτυξη εταιρικης ιστοσελίδας (website), ηλεκτρονικού καταστήματος (eshop), δημοσιοποίησης στα κοινωνικά δίκτυα (social media) και διαφημισης στο ίντερνετ (digital marketing).